Spring naar hoofd-inhoud

Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode die zich richt op het doen ontspannen van spieren. In spieren zijn soms verhardingen (myofasciale triggerpoints) voelbaar, deze kunnen dmv dry needling snel en langdurig worden ontspannen. Dit gebeurt door het gericht prikken met een naald in desbetreffende spier. Het needlen gebeurt met een ‘droge’naald, er wordt dus niets ingespoten.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt die daar enige tijd in blijven zitten. Hierbij wordt op het energetisch systeem gewerkt. Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry needling werkt direct in op de spieren en is geen ‘energie’behandeling.

U krijgt oefeningen voor thuis mee om de verbeterde bewegelijkheid die is ontstaan te handhaven en eventueel (indien van toepassing) om te voorkomen dat deze klachten te zijner tijd terug keren.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een verharding of 'knoop’ in de spier. Vaak voelt dit als een pijnlijke plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak (door u herkenbare) pijn op afstand kan veroorzaken. Triggerpoints uiten zich soms ook in bewegingsbeperkingen in aangrenzende gewrichten, verminderde kracht in de spier of tintelingen in armen of benen.

Hoe triggerpoints kunnen ontstaan?

  • Acuut; door een verkeerde beweging, een ongeluk of sportletsel;
  • Chronisch; door langdurig verkeerde houding of overbelasting;
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bv. door gips;
  • Psychologische factoren zoals stress;
  • Instabiliteit en/ of hypermobiliteit
  • Te strakke kleding of riem of het dragen van een rugzak

De behandeling is gericht op het deactiveren van de triggerpoints d.m.v dry needling. Via gericht prikken met een naaldje worden de triggerpoints losgemaakt. Bestaan de klachten al wat langer, dan zijn er vaak meer spieren bij betrokken. Dan zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen en zo ook desgewenst spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt het aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de triggerpoint wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft een kortdurend kramp gevoel in deze spier. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan zijn dat de spier nadien wel wat vermoeid en zwaar aanvoelt, maar dit is meestal van korte duur.

Vergoeding

Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

Voor dry needling kunt u terecht bij